В приказката на братя Грим храбрият шивач убил седем мухи с един

...
В приказката на братя Грим храбрият шивач убил седем мухи с един
Коментари Харесай

Храбрият шивач, или къде няма мухи и защо

В приказката на братя Грим храбрият шивач убил седем мухи с един удар, щото му накацали филията, намазана с мармалад.

Като мухи на мармалад налетяха претендентите за шефове на БНР и Българска национална телевизия. Оглавиха ги, обещавайки да трансформират към по-добро БНР и Българска национална телевизия. Честито! Всъщност завоюваха не те, а обещанията им по какъв начин ще трансформират към по-добро радиото и малкия екран. Промяната към по-лошо към този момент е видна. Няма конспирация. Съвет за електронни медии (Съветът за електронни медии) е анданте или модерато, само че постоянно кантабиле – СЕМ-овете и СЕМ-ките си изпяха без пердах кой по какъв начин дал своя вот и за какво по този начин дал своя вот. На двамата спечелили - честито! Ще загатна и Класик алма матер еф-ем, тъй като е единственото радио, също заслужаващо да се спомене.

Радиата имат чудесни излъчвания като ”Театър без маски ”, “Каста дива “, " Алегро виваче ”, “На бис българските музиканти ” и ранглиста на национални осъществявания от деца.

Но уви, няма нито една светла мисъл в главите на СЕМ-овете и на СЕМ-ките. Ни диря от угриженост, че медиите нехаят за родния ни език и насаждат неприятни езикови привички на млади и остарели. Дефектите в радиоговора стартират още на фонетично ниво. Но това не е неволя. Достатъчно е да се отиде на логопед. Бедата е, че липсва угриженост за българския език. Newspeak-ът на Оруел завладя радио и тв ефира.

Катерачите знаят високопланински лагер и лагеруване; когато бяхме деца, четяхме за биваците на индианците, в клас четяхме стихотворението на П.П. Славейков:

Край брега на тиха Струма

Спре се просрочен кортеж

Скитниците катунари

Ще стануват тука стан….

Но от висотата на словесната си мизерия БНР, Българска национална телевизия и Ангелкова интензивно ни натрапват думата къмпингуване.

Така е, гус‘ин министре на образованието, не се багра от министри, багра се от образоваността на министрите. Като агитпропчик блеете, че тоталитаризмът е незадоволително жигосан в учебниците. Речникът ви се състои от две думи: “цивилизационен модел ”, господин Красимир Вълчев. Цари интелектуална пустиня, на инат на псевдоинтелектуалните напъни в наименования, голи като в “Закуска на тревата ”. Интелектуално голички като в картината на Клод Моне закусват на тревата радиодамите. Pumpkins United радиомъжете “рисуват картината на деня ”. Графомани. Властват ерзац лирика, езотерични нелепости и зодии, пишман религиозно проповедничество на рeлигиозни откачалки. Като мухи на мармалад се струпаха претендентите за вакантните длъжности шефове на БНР и Българска национална телевизия. Но самата радиоматрица е в рецесия, съдържаща опция за смяна, както споделят китайците. Простеещата радиоматрица се роди ето по какъв начин:

Много от дълго време на връхния етаж на огромната ъглова постройка на Лъвовия мост се събраха всички радиошефове като се изключи първия - Сирак Скитник, да чуят мнението на народа (шивачките на ризи; среща с трудов колектив). Аз бях там, тъй като имах среща с приятеля ми от ония години Коко, който след това стана мореплавателят Николай Джамбазов, той поправяше шевните машини. Шивачките споделиха, че харесват радиото. - Да, удостовери цеховият занаятчия. - Слушат музика и работят. Муха да бръмне, ще се чуе, макар шума тук. Ама почнете ли да приказвате, и те почват да си приказват. Тогава радиошефовете взеха решение: малко музика, малко радиоговор, тоест агитация, отново малко музика. Стана “Спорт и музика ”, “Хора, пътища коли ” и музика. Готварски предписания и музика. Хороскопи и музика. Всичко с музика като Chips with everything. Като уиски с кисело зеле. Нито тогава, нито в този момент някой се сеща, че радиото опростачва българския език със словесни изроди като човекоден, туристопоток, входирам, Джулая в Каварна и на Камен бряг, предизвиквам, къмпингувам, отсрочване във времето, може ли в пространството, ползвайки пространственовремевия континиум?, изваждане пред скоби, мастерирам саунда на звукозаписа на песента, обществените стейтмънти на разказите спрягат имената на... Но се спрягат глаголите. Тогава и в този момент господства политкоректността и политическата безполовост на Истанбулската спогодба.

Писна ми от социалистическия оптимизъм и от журналистическо-дипломатичния звук. Яд ме е на клептоманските искания на историчарите в Скопие.

А масмедиите са дейни като изпаднали в амок. Българска телеграфна агенция се прави на фактор в международното осведомително дело. “Културният избор ” (радиопрограма “Христо Ботев ”) мe разплаква с жалкия си комизъм. Има едно музикално произведение “Страданията на младия Вертер ” по романа в писма на Гьоте. Радиожурналистът Вакашински приказва за “Страданията на младия въшкар ”. Егати хумора. Радиото стана разсадник на дивотия, възприемайки настоящия “ню спийк ” на политиците. Няма биваци, няма стан и стануване, битуват думи изроди: брандиране, уикенди, уъркшопове, уъркшопи. Минимум, най-много, оптимум, нямат сравнителна и превъзходна степен. Няма най-максимално, най-минимално, нито най-оптимално. Обяснете ми дали думите приоритет и политика имат множествено число на български.

* * *

Радиофест на поляната в Южния парк в София. Празник в Морската градина във Варна. Народно забавление на мегдана в Брезник и на хора с увреждания в Смолян. Франкофолии за франкофили. Панаири, панаири...

Що се радостните, бе? Има една еврейско-турска приказка, мъдра като всички турски и еврейски приказки: Везирът споделил на султана: “Хазната е празна, народът ругае, че мизерства и го крадем с налозите ”. “Вдигни ги ”, наредил султанът. Колкото повече ги вдигали, толкоз повече роптаел народът, до момента в който един ден везирът докладвал: “Не роптаят към този момент, веселят се ”. “А-а-а, понижи налозите и краденето, наредил султанът, – щом се веселят, може да се заловен за ятаганите и да ни изколят! ”.

Няма " дейна активност ”, щото няма пасивна активност. Няма неохраняеми плажове и паркинги, те са охранявани или неохранявани.

 

* * *

 

Борис Трети избави царството си от васалност на Хитлер и заплати с живота си. След него ние плащаме, че станахме васали на Съюз на съветските социалистически републики и се опозорихме при интервенцията в Чехословакия, васали на Съединени американски щати, които се опозориха с безчовечен бомбардировки на Белград. Военните си играят на война. Boys trade their toys for weapons, toys for boys. Правят маневри, почина канадско момче, горкото. Така става от играчка - плачка. В Канада плачат неговото момиче и родители. Стават такива грeшки при маневри, в това число натовски. Съединени американски щати опищяха орталъка, че бил свален техен шпионски дрон и заплашиха с война. Представяте ли си какво би станало, в случай че в многонационални маневри стане неточност, и турска, купена от Русия, С - 400 (sam- surface-to-air-missile) смъкна български, платен от Съединени американски щати, изтребител? НАТО е мръсна пачавра, останала от Студената война.

Казваме ”нахален като муха ”, тъй като мухите са летящи мънички досадници. По-големи са гей-прайдовете, а най-големи са многоцелевите изтребители F-16, дето американският художник Франк Фразета ги нарисува като The Death Dealer. Пробутват ни ги за милиарди, дето ги нямаме. Швейцария има милиарди. Тя е толкоз чисто и уредено място, че кравите са по-красиви от дамите и мухите умират от досада, заради което няма мухи. В България има, щото има незаконни сметища и хора, които изхвърлят отпадъци през прозореца у дома и на колата.

А в Люксембург, където живеят люксембуржоазки – най-богатите европейци, си пръскат спрей срещу кърлежи на подметките на обувките. Особен изискан е да хвърлиш обелка от банан в дворчето на съседа и да сигнализираш санитарите. Довтасват и за негова сметка изтребват всички инсекти. Не се желае да си смел шивач.

В Брюксел съученичето ми Жак Кало, доста мъдро еврейче, умъртви три мухи с един удар. Жак, който говореше великолепен френски, сподели, че трите мухи, кацнали една върху друга, били ку.ва, ку.вар и пе.ераст. Възхитихме се на Жак, само че префектът по дисциплината го наказа за непристоен език. Съмнявам се дали в сегашните езикови учебни заведения се учи по този начин добре езикът на Молиер. Приятелят ми Петко Карпачев отиде в Люксембург да взе участие в маратона. Класира се четвърти, само че какво да прави, като имаше двама сомалийци и един етиопец. От Снежина, приятелката на Петко, научих, че в Люксембург нямало мухи, единствено комари и кърлежи. А тя не обича мухи, тя обича едно черно щурче.

 

DI copytight

 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР